'Risicogedrag criterium voor bloeddonatie'

AMSTERDAM - Homobelangenorganisatie COC roept het kabinet en Sanquin Bloedvoorziening op de criteria om mensen uit te sluiten van het doneren van bloed, te wijzigen.

De organisatie reageerde zondag op een motie hierover die zaterdag met grote meerderheid werd aangenomen op het D66-congres.

Op dit moment mogen homoseksuele mannen in Nederland geen bloed geven omdat hiv- en soa-besmettingen onder deze groep vaker voorkomen dan onder heteroseksuelen. Maar het COC vindt dat 'seksueel risicogedrag' het criterium moet zijn en niet het feit of iemand homo is of niet.

''Deze richtlijnen sluiten ook bijvoorbeeld mannen uit die al 40 jaar een monogaam seksleven hebben’’, stelt een zegsman.

''De vraag moet zijn of je veilige seks hebt, in plaats van de vraag of je seks hebt met mannen. Heteroseksuelen kunnen als ze veel verschillende seksuele contacten hebben, net zo goed een risicofactor vormen.’’

Italië

Het COC noemt als voorbeeld Italië en Spanje, waar homoseksuele mannen al bloed mogen doneren indien zij geen risicovolle contacten hebben gehad. ''Daar heeft het niet geleid tot een verhoogd risico voor de veiligheid van de bloedvoorziening’’, aldus de woordvoerder.

Het kabinet heeft eerder laten weten zich over de kwestie te willen buigen. Minister Marja van Bijsterveldt (Emancipatie) heeft aangegeven zich bewust te zijn van de problematiek en te willen onderzoeken of de uitsluiting van homoseksuelen ter discussie moet worden gesteld.

De Tweede Kamer debatteert begin juni over het homo-emancipatiebeleid van het kabinet, waar de donorendiscussie onder valt.

Lees meer over:
Tip de redactie