DEN HAAG – Een breed maatschappelijk debat over de gevolgen van het wonen in een vrije samenleving moet de onderlinge acceptatie bevorderen.

Dat stelt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi voor in een interview op NU.nl. Hij doet zijn voorstel naar aanleiding van het toenemende aantal bedreigingen in de Nederlandse samenleving, met de recente bedreiging van het islamkritische PvdA-lid Marcel Duyvestijn als druppel.

“Ik wil af van de sport van het bedreigen en een debat voeren over de prijs van vrijheid”, aldus Dibi. Volgens hem moeten zowel de islamafwijzende PVV-stemmer als de moslimfundamentalist accepteren dat er verschillen zijn.

“We wonen in een open en vrije samenleving. Dat betekent dat als je hier komt wonen je geconfronteerd kunt worden met dingen die je totaal niet aanstaat. Dat moet je slikken.”

Cartoon

Volgens Dibi moeten mensen die zich beledigd voelen niet 'hun handen gaan gebruiken', maar andere manieren vinden om hun ongenoegen te uiten.

“Of je tekent zelf een cartoon of je schrijft een ingezonden stuk. Of gebruik je argumenten op Twitter of Hyves”, aldus Dibi.

Hij zegt wel hoopvol te zijn over de toekomst. “De acceptatie van moslims en niet-moslims van het feit dat ze in een land wonen met heel uiteenlopende mensen komt steeds dichterbij”, denkt de GroenLinks'er.

“Ook een PVV-stemmer zal dan zijn schouder ophalen als er een nieuwe moskee in zijn wijk wordt gebouwd. En een salafist wegkijken als hij een travestiet in de straat ziet lopen.”

Lees hier het hele interview met Tofik Dibi