AMSTERDAM - Het aantal kiezers dat een val van het kabinet verwacht is flink gedaald. In november vorig jaar dacht nog 64 procent dat het kabinet voor eind 2012 zou vallen. Nu is dat nog maar 37 procent, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Van degenen die op VVD, CDA of gedoogpartner PVV hadden gestemd verwachtte vorig jaar nog veertig procent dat het kabinet voor eind 2012 zou vallen.

Nu is dat nog maar twintig procent. Bij de oppositiepartijen daalden die percentages van 85 procent naar minder dan zestig procent.

Ook de hoop op snelle verkiezingen is afgenomen. Een half jaar geleden zei 46 procent te hopen op verkiezingen in 2011 of 2012. Nu is dat 39 procent.

Uiteraard ligt de hoop bij degenen die op de oppositiepartijen hebben gestemd hoger, maar ook daar is sprake van een daling van ruim tachtig naar zeventig procent.

Peiling

In de verhoudingen tussen de partijen in de Tweede Kamer veranderde niet veel. De PVV steeg een zetel naar 27, terwijl de partij er nu 24 in de Kamer heeft. Daarmee loopt de partij van Geert Wilders een zetel in op de VVD, die in de peiling op 32 blijft staan, één meer dan in werkelijkheid.

Het CDA zakte niet verder weg en behield dertien zetels, het laagste niveau dat ooit is gemeten. In de Tweede Kamer hebben de christendemocraten nu 21 zetels.

VVD, CDA en PVV kunnen ondanks de winst van de PVV in de peiling niet rekenen op een meerderheid in de Kamer. De drie blijven steken op 72 zetels, terwijl ze er in werkelijkheid samen 76 hebben.

GroenLinks

De winst van een zetel van de PVV van deze week ging ten koste van GroenLinks, dat een zetel inleverde en zakte naar negen. GroenLinks heeft nu tien Kamerleden.

De overige partijen bleven staan op het peil van een week geleden, met nog steeds verlies voor de PvdA vergeleken met de laatste Kamerverkiezingen (van dertig naar 22) en winst voor de SP (van vijftien naar 21).

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.