ARNHEM – De PvdA wil de landelijke introductie van de OV-chipkaart opschorten. Er zijn teveel problemen en het uitblijven van onderzoek over het rekenen van dubbele kosten is voor de partij moeilijk te verteren. Hij wil dinsdag over de kwestie met de minister in debat.

Dat stelt kamerlid Jacques Monasch vrijdag tijdens een symposium van het Gelders samenwerkingsverband van consumentenorganisaties over de OV-chipkaart.

Volgens hem zijn er te veel problemen die nog niet verholpen zijn. Een grote overschakeling van strippenkaart op OV-chipkaart is dan ook wat hem betreft te vroeg.

Commissie Mijdam

Tijdens de discussie werd duidelijk dat onderzoek naar het dubbel rekenen van opstapkosten en het oplossen van dat probleem niet in juni, maar ‘in de loop van de zomer’ volgt. Eerder liep het onderzoek al vertraging op doordat Gerd Leers minister werd en het niet kan uitvoeren. Nu voert Henry Mijdam de studie uit.

Voor de Tweede Kamer is de vertraging vervelend. Zij moeten beslissen of de overschakeling van strippenkaart naar OV-chipkaart wordt geaccepteerd. Monasch hoorde tijdens het symposium dat het onderzoek niet klaar is. Hij is ontevreden en wil eerst een debat met de minister Schultz van Haegen. “Ik wil daar eerst met haar over spreken.

Wat mij betreft kan dat meteen dinsdagavond”, stelt Monasch tegenover NU.nl. “Ik zal de andere partijen vragen dat debat te steunen.

Pas op de plaats

De vervoersbedrijven reageerden meteen afwijzend op de reactie van Monasch. Volgens is het handhaven van de strippenkaart duur. “Onzin”, stelt Monasch. “Ze hebben zelf jaren vertraging opgelopen en nu dingen goed moeten worden geregeld willen ze daar geen tijd voor maken. Het is nu eerst tijd voor een pas op de plaats.”

Het bedrijf achter de OV-chipkaart, Trans Link Systems, zegt in het debat hard te werken in het verbeteren van het product en verhelpen van problemen. Zij kijken voorzichtig naar nieuwe mogelijkheden door ook betalingen met de kaart uit te voeren.

Naast proeven die al lopen ziet directeur Gerben Nelemans ook mogelijkheden om de kaart te gebruiken voor bijvoorbeeld het ‘toilet in het station’ en uiteindelijk als alternatief voor betalen met de pinpas.

Blokkeren

De komende tijd stopt het bedrijf met het blokkeren van chipkaarten van mensen die een persoonlijke kaart automatisch opladen, maar onvoldoende saldo op de bank hebben. Dat is volgens de directeur is dat klantvriendelijker.

Wel zal het bedrijf agressiever worden met incassoprocedures. Daarbij stelt Nelemans een procedure om ’17 eurocent’ niet te schuwen. Voor hem is het logisch dat zoiets gebeurt om een
afspraak te handhaven.