DEN HAAG - Het totaal afschaffen van het lage btw-tarief van 6 procent en het daarmee invoeren van één uniform tarief van 19 procent levert de schatkist 9,2 miljard euro op. Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Frans Weekers op vragen van Tweede Kamerleden over zijn fiscale plannen.

Weekers overweegt om de lage btw af te schaffen. Om te beginnen zou het lage tarief verhoogd kunnen worden naar 8 procent, maar op termijn zou één tarief een optie zijn.

De VVD-staatssecretaris wil daarover nog in debat met de Tweede Kamer, die bijzonder kritisch is over zijn ideeën.

Kamerleden willen in ieder geval de boodschappenkar (de eerste levensbehoeften) uitzonderen van iedere btw-verhoging. Dat levert 3,8 miljard euro minder op, berekent Weekers.

Boodschappenkar

Als de boodschappenkar wordt uitgezonderd van de eerste verhoging van 6 naar 8 procent dan levert dat 600 miljoen euro minder op.

Weekers stuurde de Kamer ter vergelijking ook een overzicht van btw-tarieven in andere EU-landen. Denemarken bijvoorbeeld, heeft één uniform tarief van 25 procent. Landen als Oostenrijk en Italië hebben twee tarieven die beide hoger zijn dan in Nederland: 10 en 20 procent.

Duitsland heeft tarieven van 7 en 19 procent, België van 6 en 21 en het Verenigd Koninkrijk van 5 en 20 procent.

Indirecte belastingen

Het kabinet wil binnen de belastingen een verschuiving van directe naar indirecte belastingen. De belastingen op consumptie, zoals btw zouden dan omhoog gaan om de inkomstenbelastingen te kunnen verlagen. Dat moet werken lonender maken en een positief effect hebben op de economische groei.

Weekers stelde bij de presentatie van zijn 'fiscale agenda' half april bovendien dat een hogere btw gecombineerd met lagere inkomstenbelasting geen negatieve koopkrachteffecten heeft.