Atsma roept op zuinig met water te zijn

DEN HAAG - Vanwege de droogte moeten mensen zuinig omspringen met water en bijvoorbeeld hun tuin niet sproeien of hun auto wassen. Dat heeft staatssecretaris Joop Atsma (Water) donderdag gezegd na een overleg in de Tweede Kamer over waterkwaliteit.

In het kader van de droogte heeft de CDA-bewindsman samen met het Management Team Watertekorten (MTW) donderdag een aantal maatregelen afgekondigd.

Zijn oproep tot spaarzaam omgaan met water behoort daar niet toe. Maar los van die maatregelen wil Atsma mensen erop attenderen dat ze bewust met water moeten omgaan.

Om de ernst van de situatie aan te geven, schetste Atsma dat het veertien dagen elke dag moet regenen om de droogte te lijf te gaan. De weersverwachtingen komen daar niet mee overeen, al zijn er voor de komende dagen wel wat buien voorspeld.

Financiele steun

Zes 'waterondernemers' krijgen gezamenlijk een bedrag van 7,3 miljoen euro van Atsma om hun oplossingen voor de gevolgen van klimaatverandering verder uit te werken. Dat maakte de staatssecretaris donderdag bekend.

In de toekomst krijgt Nederland vaker te maken met de gevolgen van extreme weersomstandigheden. Zoals periodes met enorme droogte of juist te veel water. De ideeën van de zes bedrijven hebben als uitgangspunt de gevolgen van deze extreme periodes te beperken.

De verdeling van het totale bedrag over de zes bedrijven is nog niet bekend, liet een woordvoerster donderdag weten.

Sinds 2003

Donderdag was het voor het eerst sinds 2003 dat het MTW bijeen kwam voor een bespreking vanwege de uitzonderlijke en aanhoudende droogte.

Op de bijeenkomst zijn vooral maatregelen bekrachtigd die al eerder waren genomen om de gevolgen van de droogte op te vangen, zoals het op peil houden van het water in het IJsselmeer. Vooral in het zuidwesten van Nederland is het erg droog en dreigt de grond te verzilten.

Lees meer over:
Tip de redactie