DEN HAAG - De VVD wil het voorzitterschap van de Eerste Kamer. VVD-Eerste Kamerlid Heleen Dupuis is een van de kandidaten.

Ze heeft dat dinsdag zelf gemeld bij BNR Nieuwsradio.

Nu is CDA'er René van der Linden nog voorzitter. Hij vervult die functie sinds oktober 2009. Het CDA is met 21 zetels nog de grootste partij in de Senaat.

Grootste partij

Maandag kwam de VVD als grootste partij uit de bus bij de Eerste Kamerverkiezingen. Op 7 juni worden de gekozen senatoren geïnstalleerd.

De VVD wil het voorzitterschap, aldus Dupuis. ''Dat betekent nog niet dat we weten wie het wordt. We zullen in ieder geval proberen het voorzitterschap in de wacht te slepen.''

Dupuis was de afgelopen vier jaar ondervoorzitter van de Senaat. Ze is daarvan sinds 1999 lid.

PvdA

Huidig voorzitter Van der Linden heeft eerder dit jaar aangegeven eventueel beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn.

De PvdA, met veertien zetels de tweede partij in de nieuwe Senaat, heeft nog geen besluit genomen over een eigen kandidatuur voor het Senaatsvoorzitterschap of steun voor een kandidaat van een andere partij.

''Daar praten we over, als we als nieuwe fractie voor het eerst bijeen zijn, maar de voorzittersverkiezing is pas op 21 juni, dus het heeft nu niet de hoogste prioriteit'', zegt aanstaand PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth.