AMSTERDAM - Bestaande intensieve veehouderijen in Noord-Holland mogen uitgroeien tot megastallen. Dat hebben Provinciale Staten maandag bepaald.

Coalitiepartijen VVD, PvdA, D66 en CDA steunden het besluit en negeerden daarmee een eerder aangenomen burgerinitiatief.

De Partij voor de Dieren, Milieudefensie en de Dierenbescherming reageren bedroefd. Tot nu toe was er een algeheel verbod op uitbreiding van de intensieve veehouderij vanwege de kans op ziekten voor mens en dier.

Megastallen zijn ook slecht voor het milieu, zegt een woordvoerder van Milieudefensie. "Ondanks alle mooie woorden gaan Provinciale Staten in tegen de groeiende maatschappelijke weerstand tegen megastallen."

Ook de Dierenbescherming spreekt van 'slecht nieuws'. "Ongelooflijk dat de burgers in Noord-Holland niet serieus worden genomen."

Burgerinitiatief

Provinciale Staten stemden in 2009 nog tegen de komst van megastallen, na steun van 25 duizend Noord-Hollanders voor een burgerinitiatief van Milieudefensie en de Dierenbescherming. Uit een onderzoek in opdracht van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) bleek twee weken geleden dat 49 procent van de bevolking megastallen afwijst of hiertoe neigt.

Grote intensieve veehouderijen mogen in het noordelijk deel van de provincie uitgebreid worden tot twee hectare en zouden met een ontheffing ongelimiteerd kunnen groeien. Eerder werd nog gesproken over een concentratiegebied voor veefabrieken in de Wieringermeer.

"Helaas krijgen bestaande veehouderijen nu in de halve provincie ruimte voor hun gigantische stallen", aldus Milieudefensie en de Dierenbescherming. Zij vrezen onder meer dat de grootste vleeskuikenfabriek van Europa met een jaarlijkse productie van veertien miljoen kippen in Noord-Holland neerstrijkt.