DEN HAAG - D66-lijsttrekker Roger van Boxtel gaat waarschijnlijk bezwaar aantekenen tegen het ongeldig verklaren van een stem op zijn partij in de provincie Noord-Holland.

Een Statenlid van die provincie had per abuis met een blauwe pen gestemd in plaats van met het verplichte rode potlood.

Volgens Van Boxtel is het ''te bizar voor woorden'' dat hij een Senaatszetel mist door de kleur van een potlood. Hij gaat bellen met de Kiesraad om protest aan te tekenen.

Afschuwelijk

Van Boxtel: ''We hadden eigenlijk 6 volle zetels. Dit is afschuwelijk. Echt een enorme tegenvaller. Ik had me er enorm op verheugd om met z'n zessen in fractie te komen. Zo wil je niet starten. Goed, het is een menselijke fout.

Maar toch vind ik het belachelijk dat een stem door het gebruik van een verkeerd kleurtje dan niet meer telt. Vandaag is voor ons daardoor donkerrood.''

Domme fout

Alexander Pechtold, fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer spreekt van een domme fout. ''Dom maar menselijk", reageert hij. ''Ik kan me indenken dat er iemand in Noord-Holland nu een hele slechte dag heeft."

Door de misser in Noord-Holland valt nummer zes op de lijst van de Eerste Kamer, advocaat Mischa Wladimiroff, buiten de boot. Die zetel valt volgens de ongelukkige partij nu ten deel aan de SP. ''We hadden al niet zo heel veel met rood. Maar ik neem aan dat er nu wel een bloemetje komt in de richting van Mischa."

Pechtold troost zich bij de gedachte dat de zetel niet ten goede komt aan de coalitie met steun van de PVV. ''Al blijf ik erbij dat wij nimmer de inzet hebben gehad om het kabinet te laten vallen", vervolgt hij. ''Laten we het maar een kleine pleister op de wonde noemen."

Volg nieuws rondom de Statenverkiezingen op Twitter via NUlive