DEN HAAG - In Den Haag wordt met spanning gewacht op de uitslag van de getrapte verkiezingen voor de Eerste Kamer.

Zeeland was maandag de eerste provincie die de uitslag bekendmaakte. Inmiddels zijn ook de uitslagen uit de elf andere provincies binnen.

In Zeeland ging een van de twee stemmen van de Partij voor Zeeland van Johan Robesin vermoedelijk naar de PVV, aangezien de PVV met 5 zetels in de Provinciale Staten zit en 6 stemmen haalde voor de Senaat.

Robesin hulde zich echter in stilzwijgen over zijn stem. "De verkiezing is geheim, dus ik vertel ook niet op wie ik heb gestemd." Eerder ontstond ophef toen Statenlid Robesin zou zijn overgehaald door Wilders en Rutte om voor de coalitie te stemmen.

Limburg

In Limburg hebben de drie coalitiepartijen waarschijnlijk de stemmen onderling verdeeld. De VVD krijgt namelijk een stem meer dan ze zetels hebben. Het CDA krijgt juist een stem minder.

CDA-fractievoorzitter Martijn van Helvert bevestigt dat zijn fractie een stem cadeau heeft gedaan aan de VVD. 

In ruil voor deze VVD-stem krijgt het CDA in Zuid-Holland een stem terug, die drie keer zo zwaar weegt, aldus Van Helvert. "Wij en de VVD worden er sterker door'', zei hij.

In Zuid-Holland is de uitslag mede daardoor aardig overhoop gegooid. De VVD kreeg een stem meer, de SGP een stem minder. Aan de linkerkant haalde de PvdA een stem meer, D66 een stem minder.

FNP

De vier stemmen van de Friese FNP gingen vermoedelijk allemaal naar de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF). In Flevoland stemde waarschijnlijk een VVD'er op een PVV'er. De PvdA leverde vermoedelijk stemmen in aan zowel SP als GroenLinks.

In Noord-Holland werd een stem ongeldig verklaard. Vermoedelijk van iemand van D66. In Noord-Brabant leverde de VVD een zetel in aan de PVV.

De Statenleden in de twaalf provincies bepalen maandagmiddag hoe de Eerste Kamer er uit komt te zien. Duidelijk moet worden of de coalitie van VVD, CDA en PVV een meerderheid haalt in de Eerste Kamer.

ChristenUnie

De ChristenUnie en de SGP zijn het niet eens geworden over onderlinge steun om voor één van de twee partijen een extra restzetel in de Senaat binnen te halen. ''Zeer teleurstellend’’, zei ChristenUnie-senator Roel Kuiper maandag tegen de NOS.

De ChristenUnie eindigde na de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart op 2,75 zetels, de SGP op 1,46. De ChristenUnie vond het gezien de jarenlange samenwerking tussen de twee christelijke partijen en de uitslag vanzelfsprekend dat de SGP de ChristenUnie aan de derde zetel zou helpen.

Lees tweets over de Senaatsverkiezingen op NUlive