AMSTERDAM - Leraren en schoolleiders gaan collega's van andere scholen beoordelen. De onderwijsinspectie gaat hen daarvoor trainen zodat ze een goede inschatting kunnen maken.

Dat staat in het actieplan Leraar 2020 dat staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) maandag naar de Tweede Kamer stuurt, schrijft De Telegraaf.

De oordelen van leraren en schoolleiders over hun collega's gaan naar de onderwijsinspectie. Bij 'verontrustende signalen' grijpt die in.

Zijlstra is ook van plan gedeeltes van de oordelen openbaar te maken via internet. Hij verwacht niet dat het programma leraren te zwaar belast, omdat ze maar een of twee keer per jaar bezoek van collega's krijgen.

Register

Verder wil de staatssecretaris een register invoeren. Daarin mogen alleen leraren staan die hun bekwaamheid onderhouden. Anders zouden ze niet voor de klas mogen staan. Het opleidingsniveau moet worden verhoogd, 'bij voorkeur' tot masterniveau.

"Dat kan niet van vandaag op morgen", zegt Zijlstra in de krant. "In Finland heeft elke docent een master, maar dat heeft wel dertig jaar geduurd."