AMSTERDAM - Premier Mark Rutte (VVD) moet er niet op rekenen dat het zoeken naar meerderheden in de Tweede Kamer blijft lukken. "Het gaat een keer mis", waarschuwde PvdA-leider Job Cohen zondag in Buitenhof.

Mede door de steun van de PvdA heeft de minderheidscoalitie genoeg stemmen voor de miljardensteun aan Griekenland. De vaste gedoogpartner van het kabinet-Rutte, de PVV, is tegen.

De coalitie zou dus flink in de problemen komen als andere partijen niet voor de steun zouden zijn, maar op die manier oppositie voeren is volgens Cohen onverantwoord.

"We gaan dat niet doen op een moment dat het heel slecht voor Nederland is." Toch 'kraakt en piept' het volgens Cohen in de coalitie. "De regering moet er niet op rekenen dat ze altijd maar even bij ons kunnen buurten."

Schrijer

De PvdA-leider zei verder het opstappen van PvdA-wethouder van Sociale Zaken in Rotterdam Dominic Schrijer te betreuren.

De wethouder kon zich niet vinden in het armoedebeleid en had het gevoel dat de partij bij de bezuinigingen niet op een lijn zit. Cohen zei dat vanuit de landelijke partij is geprobeerd Schrijer aan boord te houden, maar dat lukte niet.

Zelf heeft Cohen geen contact gehad met Schrijer voordat hij aftrad. Hij kreeg hem niet aan de telefoon. Schrijer zou niet hebben opgenomen omdat Cohen per ongeluk onder de naam van een journalist in zijn telefoon stond.