AMSTERDAM - CDA-vicepremier Maxime Verhagen rekent maandag bij de getrapte senaatsverkiezingen op de stem van alle CDA-Statenleden. 

Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

In september stemde eenderde van het partijcongres tegen het CDA-VVD kabinet met gedoogsteun van de PVV. Verhagen verwacht nu geen tegenstemmen.

"Het CDA is een verantwoordelijke partij en ik ben ervan overtuigd dat de Statenleden hun verantwoordelijkheid nemen en een stem uitbrengen die de maatregelen van dit kabinet mogelijk maken."

Volgens Verhagen zijn er binnen de partij afspraken gemaakt over een stem op de nummer 1 op de lijst: Elco Brinkman. "Daarmee krijgen we een goede provinciale afspiegeling in de Eerste Kamer. Dat vinden we als CDA belangrijk."

Strategische stem

Over een mogelijke strategische stem van CDA-ers op een SGP-kandidaat laat Verhagen zich niet uit. "We hechten aan een goede provinciale afspiegeling in de senaat. Maar wat er uiteindelijk in het stemhokje gebeurt, weet alleen onze lieve heer. Daar zit ik niet bij. "

Dat er binnen de liberale VVD mogelijk wel strategisch gestemd gaat worden op een anti-liberale partij als de SGP, vindt Verhagen geen probleem.

"Allerlei partijen zijn aan het rekenen. In de voorspellingen schommelt de gedoogconstructie tussen de 36 en 38 zetels. Dat er over en weer afspraken worden gemaakt, gebeurt vaker."

Lees hier het hele interview