Met een heleboel reststemmen te verdelen bij de getrapte Senaatsverkiezingen van aanstaande maandag hangt de SGP als een schaduw boven het gedoogkabinet. De partij van Kees van der Staaij kan het verschil uitmaken tussen een meerderheid of een minderheid in de Eerste Kamer.

Er wordt dan ook druk gespeculeerd over geheime afspraken tussen de SGP en de VVD en het CDA. Fractieleider Maxime Verhagen van het CDA neemt geen risico, laat hij doorschemeren in een interview met NU.nl. "Binnen het CDA is afgesproken dat de Statenleden op de nummer van de Eerste Kamerlijst te stemmen."

Wanneer heeft u Kees van der Staaij voor het laatst gesproken?

"Recent, ik spreek hem regelmatig. Over zaken waarvan ik hoop dat hij steun kan geven aan voorstellen van dit kabinet. Wij hebben voorstellen die goed zijn voor Nederland en moeten daarom met kracht van argumenten proberen zoveel mogelijk politici te overtuigen. Daarom heb ik ook regelmatig contact met de heer Van der Staaij."

Hij vraagt natuurlijk ook wat terug. Wat heeft u hem beloofd?

"De meeste gesprekken over geven en nemen vinden plaats bij de behandeling van een wetsvoorstel. Wij moeten als kabinet op inhoud het debat voeren, ook met de SGP. En die partij voert het debat ook op basis van argumenten. Ze stemmen niet voor of tegen louter omdat het van dit kabinet komt."

Maar de SGP wordt met zijn stemmen in de Eerste Kamer geschaard onder de coalitie- en gedoogpartijen. Is dat onzin?

"Een beetje wel. Daar wordt heel makkelijk over gedaan. Ik hoorde Cohen al praten over de coalitie met de PVV erbij. Maar de coalitie is een minderheidscoalitie, die bestaat uit VVD en CDA. Op tal van terreinen hebben we steun van de PVV."

"En let wel, het afgelopen jaar zat de PVV niet eens in de Eerste Kamer en heb ik daar wetsvoorstellen door de Kamer gekregen. We zullen straks ook een meerderheid moeten vinden. Als andere partijen een constructieve bijdrage willen leveren aan het landsbestuur, dan is dat mogelijk."

Bent u gebaat bij nog een extra zetel van de SGP?

“Ik kijk met veel vertrouwen uit naar de uitslag van de verkiezingen. Het mooiste zou zijn als ik alle iedereen in alle provincies zou kunnen bewegen om op het CDA te stemmen. Dat zou natuurlijk een fantastisch resultaat op leveren in de Eerste Kamer en geheide meerderheden. Al weet je natuurlijk nooit hoe de discussies lopen, maar in principe moet je daarvan uit kunnen gaan", zegt Verhagen lachend.

Goed, u wilt de vraag dus niet beantwoorden. Vreest u nog dat Statenleden van het CDA uit onvrede over deze gedoogconstructie niet op het CDA gaan stemmen maandag?

"Het CDA is bij uitstek een verantwoordelijke partij. En ik ben er zeker van dat alle CDA-ers hun verantwoordelijkheid zullen nemen."

Wat bedoelt u met verantwoordelijkheid?

"Dat zij een stem uitbrengen die de maatregelen die dit kabinet voorstaat mogelijk maken. We hebben daar afspraken over gemaakt intern."

"Omdat we een goede provinciale spreiding hebben en er aan hechten dat alle provincies vertegenwoordigd zijn in de Eerste Kamer is er afgesproken dat er op de nummer 1 van het CDA wordt gestemd."

"Dat betekent dat onze senaatsfractie een goede afspiegeling van de provincies zal zijn. Ik ben er gerust op en ik weet dat alle CDA'ers hun verantwoordelijkheid zullen nemen."

Bij uw coalitiegenoot de VVD zou men aan het rekenen zijn geslagen om reststemmen aan de SGP te geven.

"In het verleden zijn er genoeg lijstverbindingen geweest en afspraken gemaakt. Wij hebben dat gedaan, de PvdA, noem maar op. Ik heb de indruk dat op dit moment allerlei partijen aan het rekenen zijn of ze voldoende stemmen zullen halen. In de voorspellingen schommelt de gedoogconstructie tussen de 36 en 38 zetels. Dat er over en weer afspraken worden gemaakt, gebeurt vaker.”

Dus dat een liberale partij als de VVD mogelijk stemmen weggeeft aan een anti-liberale partij die geen vrouwen toelaat, is geen probleem?

“Iedere partij heeft voor zichzelf uit te maken hoe ze met hun stemmen omgaan. Het gaat er uiteindelijk om de door jou gewenste constructie een meerderheid haalt."

Waar moeten de reststemmen van het CDA naar toe?

"Zoals ik al aangaf is het CDA een verantwoordelijke partij. Maar wat er uiteindelijk in het stemhokje gebeurt, weet alleen onze lieve heer. Daar zit ik niet bij."