DEN HAAG - De PVV van Geert Wilders loopt in de peiling van Maurice de Hond deze week vijf zetels in op de VVD. De gedoogpartij stijgt drie zetels en de grootste regeringspartij VVD daalt er twee.

Daarmee komt de PVV uit op 26 zetels en de VVD op 32, een verschil van zes zetels. Een maand geleden was er nog een verschil van vijftien zetels. Het CDA zakt een zetel verder weg naar dertien zetels, acht zetels minder dan nu in de Tweede Kamer.

De christendemocraten komen daarmee op het laagste niveau uit dat ooit is gemeten en worden daarmee de zesde partij van Nederland, aldus De Hond zondag. De coalitie van VVD en CDA met gedoogpartij PVV komt uit op 71 zetels, vijf minder dan ze nu heeft in de Kamer.

Volgens de opiniepeiler hangen de verschuivingen deze week samen met de politieke discussie rond de steun aan het in zware nood verkerende Griekenland.

Twijfels

De PVV wil dat er geen Nederlands geld meer gaat naar het zuidelijke EU-land en het kabinet van VVD en CDA is daar wel toe bereid. De Nederlandse bevolking heeft ook zijn twijfels over extra geld en de mogelijke risico's en gevolgen voor Nederland zelf.

Zo denkt 31 procent dat steun aan de Grieken nodig is, omdat de gevolgen anders te ernstig zullen zijn. Iets meer mensen, 37 procent, willen niet steunen omdat ze denken dat de gevolgen minder erg zijn dan het kabinet zegt. De rest (31 procent) kan niet inschatten wat de gevolgen zijn en weet het niet.

Niet veel verschuivingen

De peiling laat voor de andere partijen niet veel verschuivingen zien. Alleen de SP en ChristenUnie stijgen een zetel en D66 en de nieuwe partij 50Plus verliezen er één.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.