ARNHEM - De VVD lijkt zich nog niet erg zorgen te maken over de uitslag van de verkiezing van de Eerste Kamer maandag.

Partijleider en premier Mark Rutte hield zijn aanhang zaterdag voor dat de komende jaren gewoon doorgepakt moet worden met bezuinigingen door zijn kabinet, ondanks het lichte economische herstel.

Dat zijn kabinet na maandag wel eens geen meerderheid in de Senaat kan hebben, is een scenario waar de VVD niet vanuit wil gaan, bleek zaterdag tijdens het partijcongres in Arnhem.

Vertrouwen

Rutte zei niet te willen speculeren over de uitslag, maar zei er vertrouwen in te hebben dat het goedkomt. Lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen Loek Hermans verwacht dat de uitslag richting een meerderheid gaat voor coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV.

''Of dat wordt gehaald, zullen we zien, maar het komt goed, dat laatste overheerst."

De drie partijen kunnen afhankelijk worden van bijvoorbeeld de SGP voor een meerderheid, maar Rutte wilde niets kwijt over de tactiek van zijn partij waarmee deze meerderheid kan worden binnengehaald. Dat overleg moet achter de schermen blijven.

Griekenland

Partijleider Rutte hield de leden nog maar eens voor dat zijn kabinet soms beleid moet voeren waar een deel van de eigen achterban niet achter staat, zoals de steun die Nederland blijft geven aan Griekenland.

Rutte benadrukte nog maar eens dat bij de hulp aan Griekenland het Nederlandse belang voorop staat. Als Nederland de Grieken nu laat vallen, zullen we ons zelf in de vingers snijden, aldus Rutte.

Stef Blok

VVD-fractievoorzitter Stef Blok stelde dat ook zijn eerste gevoel was dat de Grieken het zelf maar moesten regelen, maar zei ook dat de gevolgen van een failliet land nog veel erger zijn. ''De paniek die dan zou ontstaan, kan een fatsoenlijke partij niet voor zijn rekening nemen."

De PVV wil wel dat er geen geld meer vanuit Nederland naar Griekenland gaat.