DEN HAAG - De constructie van de regeringscoalitie van VVD en CDA, met de PVV als gedoogpartner, leidt ertoe dat de Eerste Kamer steeds ''politieker'' wordt.

Dat houdt de Senatoren af van de taak die ze werkelijk moeten uitvoeren: het toetsen van de kwaliteit van wetsvoorstellen die het kabinet of de Tweede Kamer hebben ingediend.

Deze politisering is nu al merkbaar.

Dat zei scheidend fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Eerste Kamer Egbert Schuurman zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Uit het lood

De Senaat is niet gebonden aan regeerakkoorden, maar Schuurman ziet nu al dat leden van de huidige Eerste Kamer niet meer zo hardop afstand nemen van het regeerakkoord als voorheen.

Schuurman vindt dat ons democratisch systeem uit het lood is geslagen en denkt dat de gedoogconstructie spaak zal lopen.

'Redelijk bizar systeem'

Maandag kiezen de 566 leden van de Provinciale Staten een nieuwe Eerste Kamer.

Deze getrapte verkiezing is een doorn in het oog van veel partijen, maar niemand vindt het een prioriteit om dit systeem nu te wijzigen. Ook premier Mark Rutte sprak vrijdag van een ''redelijk bizar systeem'' waarbij de uitslag van veel onzekerheden en factoren afhangt.

De coalitiepartijen zijn erop gebrand een meerderheid in de Senaat te krijgen, omdat nieuwe wetten er dan makkelijker doorheen zouden komen.

De uitslag is spannend, omdat de coalitie op basis van de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten kan uitgaan van 36 tot 38 zetels. De Senaat telt 75 zetels.

Geheim

De stemming is geheim en Statenleden zijn niet gebonden. Fractieleider Sybrand van Haersma Buma van het CDA in de Tweede Kamer zei in hetzelfde radioprogramma dat een CDA'er die hart heeft voor het CDA, ook zal stemmen op zijn eigen partij.

Hij reageerde op een bericht in NRC Handelsblad waarin staat dat CDA-prominent Herman Wijffels Statenleden aanspoort om niet op een van de coalitiepartijen te stemmen. Wijffels raadt ze aan hun stem te geven aan Ruud Koornstra, een onafhankelijke senaatskandidaat.

Het gaat Wijffels, die bekend staat als criticaster van zijn partij, om de duurzaamheidsagenda. Die ontbreekt in zijn ogen bij de coalitie terwijl Koornstra zijn programma groen-rechts noemt.