AMSTERDAM - Een deel van de CDA-fractie in de Tweede Kamer is net als de PVV van Geert Wilders tegen de miljardensteun aan Griekenland. De dwarsliggers binnen de partij pleiten volgende week opnieuw in de fractie voor een einde van de steun aan de Grieken.

Dat schrijft het AD zaterdag op basis van bronnen in de partij.

Om hoeveel dissidenten in het CDA het gaat is onduidelijk, maar ze willen vaker de mogelijkheid hebben zich uit te spreken tegen het kabinetsbeleid. Ze vrezen dat Wilders een voor hem gunstig moment afwacht om de stekker uit het kabinet te trekken.

CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma zou ook onder vuur liggen van een deel van zijn fractie. Hij zou te weinig tegengas bieden aan Wilders.

Ook heeft hij niet genoeg benadrukt dat het CDA destijds als enige partij tegen de toetreding van Griekenland tot de EU was. Wilders was toen als VVD'er nog voor.

Van Haersma Buma

Fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma van de CDA-fractie in de Tweede Kamer weerspreekt dat zijn fractie gespleten is over de aanpak van de financiële problemen in Griekenland.

Hij zei dat zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed naar aanleiding van het bericht in het AD. De werkelijkheid is volgens hem dat er ''een heel serieuze discussie'' is gevoerd in de fractie de afgelopen weken.

Streng

Dat gebeurde meerdere malen volgens Van Haersma Buma, omdat het om zo'n ingewikkeld onderwerp gaat. In de vergadering van afgelopen dinsdag, met het verantwoordingsdebat in aantocht, heeft de hele fractie zich achter de lijn geschaard dat Nederland streng moet zijn naar Griekenland toe, zei de CDA'er.

Het land moet voldoen aan tal van eisen voordat er mogelijk extra Nederlands geld naar toe gaat.Van Haersma benadrukte dat het CDA nog geen besluit heeft genomen over het al dan niet overmaken van een deel van het bedrag van 110 miljard euro dat op de rol staat.

Eerst moet volgens hem Griekenland aantonen dat het aan de gestelde voorwaarden heeft voldaan. Ook heeft de fractie nog niet besloten wat Nederland te doen staat als blijkt dat Athene het geld niet terugbetaalt.

Jolande Sap

GroenLinks-fractieleider Jolande Sap meende dat de regeringsfractie hiermee toch eigenlijk weer een voorbehoud maakt voor steun aan het in nood verkerende EU-land en daarmee een beetje wil meedrijven op populistische golven.