AMSTERDAM - Het verzet tegen het kabinetsbeleid rondom sociale werkplaatsen wordt steeds heviger. Zes gemeenten en koepelorganisatie Cedris hebben vrijdag aangekondigd de staat voor de rechter te slepen vanwege de bezuinigingen die ze krijgen opgelegd.

De klagende partijen vinden dat de bezuinigingen die het ministerie van Sociale Zaken doorvoert 'eenzijdig en in strijd met eerdere afspraken' zijn. Dit jaar wordt 120 miljoen op de subsidie bezuinigd en 38 miljoen op de zogeheten looncompensatie.

Het gaat naast Cedris om de gemeenten Doetinchem, Den Bosch, Groningen, Leeuwarden, Pekela en Tiel. Deze gemeenten zijn nauw betrokken bij de cao-onderhandelingen in de sector sociale werkvoorziening, die onlangs strandden.

Werkgevers vinden het volgens Cedris vanwege de bezuinigingen niet verantwoord een loonbod te doen. De vakbonden gaan daarom actievoeren. Het eenzijdig schrappen van afspraken door het rijk maakt normaal cao-overleg onmogelijk, stellen de gemeenten.

Half miljoen mensen

In de kern gaat het volgens Cedris-voorzitter Joan Leemhuis-Stout over een half miljoen mensen die wel willen werken maar dat zonder hulp niet kunnen. Die dreigen hun kans op een arbeidsplaats te verliezen. "Op die manier laten we talenten onbenut", zei ze daarover eerder.

Het rijk wil naast de forse bezuinigingen niet tornen aan de positie van de huidige honderdduizend mensen die vallen onder de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Hun lonen slokken het grootste deel van het budget op.

Twintig procent

Gemeenten hebben in de toekomst nog maar twintig procent van het budget beschikbaar om de begeleiding, opleiding en hulp te betalen voor de overige half miljoen mensen die straks op de nieuwe regeling Werken naar vermogen zijn aangewezen.

Om dit probleem het hoofd te bieden zou alleen al deze kabinetsperiode een miljard euro nodig zijn.

De rechtszaak staat los van de afspraken in het bestuursakkoord, waarover de gemeenten ook al niet te spreken zijn. Het bestuursakkoord behelst echter pas de situatie vanaf 2012. Wanneer de zaak dient is nog niet bekend, laat een woordvoerder van Cedris weten.