DEN HAAG – Premier Rutte denkt niet dat zijn zware botsing van donderdag met PVV-leider Geert Wilders voor scheve gezichten in de coalitie zorgt.

“Ik ben niet geschrokken van de toon. Ook Wilders schrikt hier niet zo snel van”, aldus Rutte in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

“Ik ben een parlementair politicus. Dat betekent dat je in het debat de tegenstellingen scherp zichtbaar maakt. Daar hoort bij dat je af en toe elkaar nieren proeft.”

De VVD-premier noemt het dreigement van Wilders dat de coalitie door Griekenland in de problemen kan komen 'een van zijn legere frases'. Volgens de PVV-leider zijn mogelijk extra bezuinigingen nodig als Griekenland zijn schulden niet afbetaalt. Hieruit bleek volgens Rutte dat Wilders de begrotingsregels niet kent.

Toekomst

Rutte sluit niet uit dat dergelijke confrontaties in de toekomst vaker voorkomen. “Als Wilders ergens tegen is weten we dat hij er met windkracht tien tegenin zal gaan. Dat is een kwestie van stijl, dat wist ik van tevoren.”

De premier wilde verder niet vooruitlopen op de getrapte verkiezingen voor de Eerste Kamer van aanstaande maandag. Dan moet duidelijk worden of de coalitie van Rutte een meerderheid haalt in de Eerste Kamer.

“Ik ga niet speculeren op het aantal zetels, maar dit zal vermoedelijk liggen tussen de 36 en de 38”, aldus Rutte, die 38 zetels nodig heeft voor een meerderheid. Bij 37 zetels zou een zetel voor de SGP de premier erg helpen om toch veel plannen door de Eerste Kamer te loodsen.

Immigratiebeleid

Volgens Rutte zou een meerderheid 'een effectievere behandeling van de voorstellen van het kabinet mogelijk maken', maar hij benadrukte dat hij met alle partijen goed kan samenwerken.

Volgens hem betekent een minderheidscoalitie per definitie 'geven en nemen' en wil hij per geval bekijken waar dit van toepassing zal zijn.

Over de gevolgen op het, voor de PVV belangrijke, immigratiebeleid indien de coalitie geen meerderheid haalt wilde Rutte niet speculeren.