DEN HAAG - De Moslimbroederschap moet zich na de omwentelingen in het Midden-Oosten kunnen bewijzen als serieuze politieke speler. Dat stelt Tweede Kamerlid voor GroenLinks Mariko Peters in een interview met NU.nl.

Peters zegt partijen als VVD en PVV tot de orde te willen roepen. “Tegen iedereen die zegt dat de Moslimbroeders de tentakels van het kwaad zijn wil ik zeggen: je bent veel te vroeg. Je kan ze pas beoordelen als ze het politieke spel gaan meespelen.”

De al decennia verboden Moslimbroederschap heeft begin mei een politieke partij opgericht, die onder de naam Vrijheids- en Gerechtsheidspartij een vijfde van de 508 zetels denkt te gaan halen bij de verkiezingen in september.

Peters reisde vorige week naar de Egyptische hoofdstad Caïro, waar ze sprak met enkele hoofdrolspelers van de revolutie en mensen en instanties die zich politiek roeren sinds het dertig jaar oude regime van president Hosni Mubarak op 11 februari van dit jaar viel.

Vrouwen

De politica had in Cairo ontmoetingen met onder anderen twee vrouwelijke kandidaten voor de presidentsverkiezingen die eind 2011 worden gehouden. “Ze maken geen schijn van kans, maar hun symbolische functie is enorm”, aldus Peters.

De vrouwen, beiden in het dagelijks leven televisiepresentatrices, hebben volgens het Kamerlid een niet te overschatten rol in de omwenteling van Egypte. “Ik vind het geweldig en tot de verbeelding spreken dat in een conservatief land als Egypte vrouwen opstaan en zich roeren in de politiek.”

“De leus van de revolutie: ‘democratie, sociale rechtvaardigheid en waardigheid’, krijgt opeens heel wat meer waarde wanneer het klinkt uit de mond van vrouwen in een land waar nog steeds 96 procent van de vrouwen wordt besneden.”

Buitenlandbeleid

Het belangrijkste doel van de trip naar Egypte was voor Peters kennis maken met de cultuur van de Arabische wereld. “Op diplomatiek vlak stond altijd het contact met de regimes centraal. Maar het leven en cultuur in het Midden-Oosten kennen we nog nauwelijks. Dat is echt een gat in het traditionele buitenlandbeleid.”

Peters: “Ik wil de mensen leren kennen, anders dan door de ogen van hun onderdrukkers.”

Het is de politica opgevallen dat er andersom ook goed gekeken wordt naar West-Europa. “Het is ze daar echt niet ontgaan hoe Europa zich steeds meer tegen de Islam keert en vluchtelingen uit Noord-Afrika al bij voorbaat ‘gelukszoekers’ noemt.

Partnerschap

GroenLinks uit kritiek op het voornemen van het kabinet om het bestaande partnerschap met Egypte af te bouwen. “Het is een verkeerd signaal om dat juist op dit moment te doen”, meent Peters.

“De situatie is nog zo fragiel. Juist nu is het van belang om de mensenrechten en democratie in Egypte te blijven ondersteunen.”

Verkiezingen

In september vinden in Egypte de parlementaire verkiezingen plaats. In de maanden daarna volgt de stemronde voor een nieuwe president. De militaire bewindvoerder die het land sinds het aftreden van Mubarak leidt, heeft beloofd dat de permanente noodtoestand die sinds 1981 geldt, nog vóór de verkiezingen in september zal worden afgeschaft.

De noodwet gaf het regime jarenlang de vrije hand in het invoeren van allerlei regels en wetten.

Mubarak

President Mubarak trad op 11 februari na achttien dagen van hevig protest af. In het land heerste grote ontevredenheid over het hoge werkloosheidscijfer, de corruptie en de onderdrukking door het regime.

Tegen Mubarak loopt momenteel een strafzaak. De oud-president wordt aangeklaagd voor onder meer corruptie en geweld tegen betogers.

De opstanden in Egypte hebben aan meer dan achthonderd mensen het leven gekost.

Profiel Egypte

Alles over de gebeurtenissen in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten