AMSTERDAM - De nieuwe president van De Nederlandsche Bank (DNB) wordt een 'outsider'. Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag op gezag van Haagse bronnen.

De bronnen bevestigen tegenover de krant dat de opvolger van de huidige president Nout Wellink niet een van de veelgenoemde namen wordt. Zou zouden cfo van de NIBC-bank Kees van Dijkhuizen en DNB-directielid Lex Hoogduin de post aan zich voorbij zien gaan.

Het kabinet beslist vrijdag later op de dag wie DNB gaat leiden. De regering zou voor een buitenstaander kiezen omdat die beter in staat zou zijn de gewenste cultuurverandering door te voeren bij de instelling.

Commissarissen van DNB hebben volgens de Haagse ingewijden dinsdag een officiële voordracht van hun kandidaat gedaan aan minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Gesplitst

Nout Wellink vertrekt per 1 juli als president van DNB. Omdat het takenpakket van Wellink na diens vertrek wordt gesplitst, zoekt het kabinet overigens naar twee opvolgers. Naast een gezicht voor het monetaire beleid dat verantwoordelijk is voor het vertrouwen in de euro, is er ook een topman nodig voor het toezicht op de banken.