DEN HAAG – PVV-leider Geert Wilders dreigt met een breuk in de politieke samenwerking als komende steunoperaties op het bordje van de belastingbetaler komen te liggen.

Dat zei hij donderdag tijdens het jaarlijkse verantwoordingsdebat.

Volgens Rutte doet Nederland alleen nog maar aan steunoperaties mee als hij ervan overtuigd is dat dit in het Nederlands belang is. 

"Het mag niet ten koste gaan van ons spaargeld, onze pensioenfondsen en onze bedrijven. Dat wordt bepalend", aldus de premier. Ook moet zekergesteld zijn dat Nederland het geleende geld terugkrijgt. 

Breuk

Wilders dreigde de premier met een breuk in de politieke samenwerking indien hij gelijk krijgt. "Rutte speelt met vuur. Henk en Ingrid zien dat geld nooit meer terug. Als dat hier moet worden opgelost werken wij daar niet aan mee." 

Rutte noemde de houding van PVV en SP om nu al te stoppen met steunoperaties aan Griekenland onverantwoord en verweet Wilders zich door electorale overwegingen te laten leiden.

Volgens de premier zijn de gevolgen als Griekenland failliet zou gaan nauwelijks te overzien. "Het is een levensgroot risico voor het spaargeld van Henk en Ingrid en Ahmed en Fatima"

Rutte noemt de bewering van Wilders dat de VVD-premier met de miljardensteun de belangen van de kiezers verkwanselt dan ook 'onzin'. 

Alexander Pechtold (D66) riep Wilders op om zijn kritiek in een motie te vatten. "Wat is dat voor laf gedrag als daar verder geen consequenties aan zitten."

Volgens Rutte mogen grote woorden gebruikt worden en zal het wel vaker voorkomen dat zijn partij het met de gedoogpartner oneens zal zijn. Jolande Sap (GroenLinks) noemt het onverantwoord dat Rutte met een partij regeert die op zo'n belangrijk onderwerp zulke harde woorden gebruikt.

Doelen

Rutte liet verder weten dat hij de oppositie niet tegemoet komt met het vastleggen van afrekenbare doelen.

De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 wilden donderdag tijdens het jaarlijkse verantwoordingsdebat dat Rutte op belangrijke onderwerpen concrete doelstellingen zou vastleggen, inclusief nulmetingen.

Pijnbank

De premier zegde toe zijn ministers 'op de pijnbank te leggen' om te komen tot duidelijke doelstellingen, maar voegde toe dat dit niet altijd zal gaan.

“Wij zijn geen socialisten, wij gaan niet aangeven hoeveel broodjes we gaan bakken en hoeveel huizen er gebouwd gaan worden”, aldus Rutte.

Volgens Pechtold draait de premier daarmee om de hete brij heen. “In het regeerakkoord wilt u 12.000 mensen erbij in de zorg en moet het lerarentekort worden aangepakt. Dat aantal is te meten, want het is ergens op gebaseerd.”

Rutte benadrukte binnen de huidige systematiek van verantwoording via Prinsjesdag en Verantwoordingsdag zo duidelijk mogelijk te willen zijn over de budgetten en doelstellingen.

Ontkenningsfase

De VVD-premier zei verder dat veel partijen nog in de ontkenningsfase zitten als het gaat om de noodzaak tot harde bezuinigingen. “Veel partijen zitten in het defensief, terwijl we in het offensief moeten om economische vooruitgang te kunnen bevorderen en het huishoudboekje op orde te kunnen brengen.”

Verantwoordingsdebat