DEN HAAG - Regeringspartij CDA krabbelt in de peiling een beetje op na de verdere neergang sinds de verkiezingen in juni. De partij van tijdelijk aanvoerder Maxime Verhagen komt uit op zeventien zetels, twee meer dan twee weken geleden.

De PVV van Geert Wilders daalt juist twee zetels, naar 23, het laagste aantal sinds de verkiezingen en één minder dan de partij nu heeft.

Dat blijkt donderdag uit de Politieke Barometer van bureau Synovate. De opgelaaide perikelen rond de Griekse schuldenlast lijken gunstig uit te pakken voor de christendemocraten, hoewel zij nog altijd vier zetels missen ten opzichte van het huidige aantal in de Kamer.

CDA-minister Jan Kees de Jager van Financiën was de afgelopen week veel in het nieuws vanwege Griekenland. Wilders gaf steeds felle kritiek op de aanpak en wil dat er geen cent meer naar het Zuid-Europese land gaat.

VVD stabiel

Verder verandert er virtueel weinig. De VVD staat stabiel bovenaan met 35 zetels, vier meer dan de liberalen nu bezetten. De PvdA stijgt van 26 naar 27 zetels, nog altijd drie minder dan nu.

De SP zakt een zetel terug naar het oude niveau van vijftien, D66 versterkt met veertien de winst (nu tien in de Kamer), GroenLinks komt uit op acht (nu tien), ChristenUnie is stabiel op vijf, de SGP op twee en de Partij voor de Dieren heeft er drie (nu twee). 50Plus zou er één halen als er nu landelijke verkiezingen zouden zijn.

De barometer is een tweewekelijkse peiling waarvoor steeds duizend mensen uit een vast online onderzoekspanel worden ondervraagd en mensen worden gebeld. De peiling loopt van dinsdagochtend tot donderdagmiddag.