AMSTERDAM - Een aantal Statenleden van de VVD overweegt maandag bij de Eerste Kamerverkiezingen op de SGP te stemmen. Dat meldt NRC Handelsblad donderdag op basis van een rondgang langs VVD'ers.

De VVD kan een aantal stemmen weggeven zonder zelf een zetel te verliezen. Dankzij deze stemmen kan de SGP een tweede zetel in de Eerste Kamer binnenhalen.

Omdat die partij de coalitie relatief goed gezind is, zou dat gunstig zijn voor de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV, die op eigen kracht net geen meerderheid halen.

Stemmen op de SGP stuit bij een deel van de VVD'ers op weerstand. "Die partij laat geen vrouwen toe", zegt de Brabantse fractievoorzitter Mieke Geeraerdts in NRC. "Daarom zal ik er nooit op stemmen."

Ook haar Noord-Hollandse collega Cees Loggen peinst niet over een stem op de streng gereformeerde partij. "Ik wil de liberale verworvenheden niet op straat gooien."

Strategie

De Eerste Kamer wordt maandag gekozen door de leden van alle Provinciale Staten. Als iedereen op zijn eigen partij stemt, halen VVD, PVV en CDA 37 van de 75 zetels. Dat is net geen meerderheid.

Om daar verandering in te brengen, kunnen de drie partijen afspreken een aantal 'eigen' Statenleden op een andere partij te laten stemmen. Of dat resultaat heeft, is onzeker. Ook de linkse oppositie overlegt over een gezamenlijke strategie.