DEN HAAG - Premier Mark Rutte zit donderdag in de Tweede Kamer voor het jaarlijkse verantwoordingsdebat met de fractievoorzitters. Het debat zal vooral gaan over actuele zaken en de bezuinigingen die het kabinet bezig is door te voeren.

Formeel staat de verantwoording van het kabinetsbeleid in 2010 op de agenda, maar in dat jaar was Rutte alleen de laatste tweeënhalve maand premier.

Tot 20 februari zat er nog een volwaardig kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie en na de breuk met de PvdA zat er in de periode tot 14 oktober een demissionair kabinet van CDA en ChristenUnie, onder leiding van toenmalig premier Jan Peter Balkenende. Pas daarna trad het minderheidskabinet VVD-CDA aan.

Ook de afgelopen jaren werd het verantwoordingsdebat overheerst door de actualiteit en vaak door die van PVV-leider Geert Wilders.

Die schokte twee jaar geleden velen met zijn opmerkingen over een Nederlandse journaliste die in Afghanistan door de Taliban was verkracht. Vorig jaar ging het grotendeels over een onderzoek naar de kosten van immigratie.