HILVERSUM - De oproep van PVV-leider Geert Wilders geen euro meer over te maken aan Griekenland is economische onzin en ook gevaarlijk.

Dat zei Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank woensdagavond in het EO-programma Knevel en Van den Brink.

''Europa is een werelddeel waar alle economieën, financiële instellingen en markten zijn verbonden', aldus Wellink.

''Griekenland niet meer helpen uit de problemen te komen, zou niet goed zijn voor de Grieken, maar ook niet voor ons.'' Het zijn volgens Wellink ''valse profeten'' die makkelijk zeggen dat we de Grieken maar moeten laten vallen. ''Wilders is een valse profeet op economisch terrein.''

Hoge rekening

Wanneer je oproept geen geld meer aan Griekenland over te maken, dan houd je misschien onvoldoende van je eigen burgers, aldus Wellink.

''Want voor hen wordt de rekening heel hoog.'' Zou Griekenland de schulden gaan herstructureren - afstempelen - dan verliest DNB 4 miljard euro, aldus Wellink. En dat is maar een klein deel van het totale verlies dat Nederland en Europa dan lijden.

Solidariteit

Niet alleen Griekenland zit in de problemen, maar ook Ierland en Portugal . Volgens Wellink is het op te lossen, maar dat vereist wel onderlinge solidariteit.

Wilders noemt de opmerkingen van Wellink naïef, pure bangmakerij en een DNB-president onwaardig.

Valse profeet

''Ik een valse profeet? De waarheid en werkelijkheid is dat Griekenland niet aan zijn verplichtingen voldoet, we er miljarden in blijven pompen en ze de boel hebben belazerd. Dat zijn harde feiten en de waarheid en daar is dus niets profetisch aan."

"We zien het geld zo dus nooit terug en moeten stoppen er miljarden in te pompen. Griekenland uit de euro geeft ze de kans te devalueren en eigen rente te bepalen en failliet juist te voorkomen'', stelde Wilders in een reactie.