DEN HAAG - ''Huurders draaien op voor het taboe om iets te doen tegen het subsidiëren van koophuizen'', vindt GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman.

Ze gaat minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken woensdag vragen zijn wijziging van het woningwaarderingstelsel in te trekken.

''Met deze wijziging geeft het kabinet verhuurders de ruimte de huur met 120 euro te verhogen'', vreest Voortman.

''Deze wijziging veroorzaakt nog meer verstopping op de woningmarkt. Huurders lijden onder het taboe op het hervormen van de subsidies op koophuizen.'' GroenLinks wil de hypotheekrenteaftrek afbouwen.

Nieuwkomers

Verhuurders krijgen als het aan het kabinet ligt, meer ruimte bij het vaststellen van de huur voor nieuwkomers. De situatie op de regionale woningmarkt zal meer een rol kunnen spelen bij het vaststellen van de huurprijs.

Voor zittende huurders verandert er volgens het kabinet niets. Voor hen stijgen de huren alleen met de inflatie mee (1,3 procent).

Afwijzing

De Kamer praat woensdagmiddag met Donner over de plannen, maar lijkt niet erg positief gestemd. De Woonbond gaat al uit van afwijzing van het kabinetsvoorstel.

''Dat geeft de mogelijkheid om na te denken over sociale en intelligente hervormingen om de huurmarkt beter te laten functioneren. De Woonbond heeft al uitgewerkte ideeën om binnen een gematigd huurbeleid meer differentiatie aan te brengen in de jaarlijkse huurstijging. Daarbij is het volgens de Woonbond mogelijk om binnen het woningwaarderingstelsel verbeteringen aan te brengen, zonder dat dit leidt tot een huurexplosie'', meldde een zegsman woensdagmorgen.

Actievergadering

De voor vrijdag door de Woonbond geplande actievergadering in Utrecht gaat overigens wel door, aldus de woordvoerder, omdat er 'in het regeerakkoord nog veel meer plannen staan die zeer bedreigend zijn voor huurders'.