AMSTERDAM – Oud-politicus Ed van Thijn is bezorgd over het gemak waarmee Nederland aan de uitspraken en standpunten van de PVV en Wilders gewend is geraakt. 

“Discrimineren lijkt salonfähig geworden”, zegt het PvdA-lid in een interview met NU.nl.

“Men vindt dat Wilders' toon gematigd is sinds hij de VVD-CDA coalitie gedoogt, maar dat is niet juist", stelt Van Thijn. "Hij zegt nog steeds dezelfde dingen als voorheen maar er is sprake van een gewenningsfactor.”

Daarbij wijst Van Thijn voornamelijk naar de toespraken die Wilders in het New York, Duitsland en Israel hield. “Die waren zeer beledigend voor alle moslims in de wereld.”

Ed van Thijn waarschuwt voor de gevolgen van de gewenning aan de discriminerende toon. “Ik denk aan het antisemitisme in bepaalde wijken van Amsterdam en de moslimhaat die door Nederland rondwaart. Dat laatste is door Europese antiracisme comités jaren geleden al aan
de kaak gesteld. Tegenwoordig haalt men zich daar de schouders bij op.”

Salonfähig

Volgens de oud-burgemeester van Amsterdam hebben de VVD en het CDA de PVV salonfähig gemaakt. “Men bagatelliseert de uitspraken van de PVV om zelf niet in gewetensnood te komen. Zo wordt de partij door anderen opgetild tot een nette partij. Dat is het niet.”

Het stelselmatig blameren, etiketteren en in een hoek zetten van links Nederland vindt Van Thijn de democratie onwaardig. “Een term als linkse kerk vind ik huiveringwekkend maar kennelijk is iedereen er al aangewend. Als PVV'er Bosma schrijft dat Hitler de grondlegger van het socialisme zou zijn haalt hij het bloed onder mijn nagels vandaan.”

Andersom vindt hij de vergelijking tussen Wilders en Hitler 'even walgelijk'. “De Tweede Wereldoorlog wordt in alle kringen misbruikt. Laten we elkaar bestrijden met de argumenten van vandaag en niet met de misdaden van gister.”

Lees hier het hele interview met Ed van Thijn