AMSTERDAM - Nederland moet weigeren nog verder mee te werken aan het steunprogramma voor Griekenland. Dat vindt 58 procent van de bevolking.

De helft (51 procent) wil zelfs dat Griekenland uit de eurozone wordt gezet. Dat blijkt uit een enquête van peil.nl.

Gemiddeld vindt ruim zestig procent dat de EU de hand op de knip moet houden. Negentig procent van de PVV'ers vindt verdere steun aan de Grieken uit den boze.

Bij aanhangers van de SP en de VVD is dat respectievelijk 69 en 64 procent. Bij de andere partijen is het minder dan de helft.

De Jager

Maar de eurolanden staan nog niet klaar met een pot extra geld, zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag. Griekenland moet eerst maar laten zien dat het drastisch kan en wil bezuinigen.

De Jager benadrukte dat het voor Nederland van het grootste belang is dat Griekenland niet instort, want dat zou Nederland tientallen miljarden per jaar kosten.

Steunpakket

Het steunpakket bedraagt vooralsnog zo'n 110 miljard euro. Van de Nederlanders denkt 72 procent dat de Grieken dat nooit terug kunnen betalen en 85 procent verwacht dat meer landen in soortgelijke problemen komen.

Ruim vier op de tien vinden dat Griekenland überhaupt niet gesteund had moeten worden.

Nieuwe sterkere munt

Bijna de helft lijkt het een goed idee als Nederland met Duitsland en enkele andere economisch sterke landen zich met een nieuwe sterkere munt losmaken van de rest van de EU.

Ook hier zijn de kiezers van PVV, SP en VVD de enigen die zich hier in meerderheid achter stellen. Terugtrekking uit de EU lijkt 28 procent een goede stap.

De helft van de Nederlanders vindt dat Nederland de gulden nooit had moeten opgeven. Dat was volgens opiniepeiler Maurice de Hond in 2005 nog een op de drie.

Risico

Griekenland failliet laten gaan, levert een onbeheersbaar risico op. Dat zei topman Piet Moerland van Rabobank zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

''Het lijkt me niet verantwoord. Als je de doorwerking van dat besluit op zwakkere maar ook sterkere landen in de eurozone bekijkt, dan is het risico op een tsunami aanwezig'', aldus de Moerland. ''Dan is het pas echt crisis'', voegde hij toe.

De bestuurder pleitte enerzijds voor het disciplineren van de Grieken. ''Ze moeten de pijngrens voelen'', zo stelde hij. Anderzijds heeft het land volgens Moerland ook een ''uitzicht'' nodig. ''We moeten ze een wortel voorhangen. Dat als ze echt hun best doen, we op enig moment verlichting aanbrengen in hun schuldenproblematiek.''

Electorale verhoudingen

De situatie in Griekenland kan de komende tijd invloed hebben op de electorale verhoudingen in Nederland, stelt De Hond. Niet alleen omdat het de economie kan aantasten, maar vanwege de forse meerderheid die tegenstander is van meer steun aan dat land.

In de peiling van zondag zijn er echter nog geen verschuivingen. VVD, CDA en PVV houden samen 71 zetels, de PvdA 22, de SP twintig, D66 vijftien en Groenlinks tien. Ook de kleinere partijen blijven stabiel.