Nederland uitte zorg over antihomowet Uganda

DEN HAAG - Nederland heeft in de afgelopen dagen samen met veel andere landen op het hoogste politieke niveau in Uganda opnieuw zorgen geuit over een wetsvoorstel waardoor homo's de doodstraf kunnen krijgen.

Het parlement van het Afrikaanse land zou woensdag stemmen over het omstreden plan, maar dat ging niet door.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken acht het onwaarschijnlijk dat het voorstel op korte termijn alsnog in het parlement wordt behandeld. Nadat de herkozen president Yoweri Museveni donderdag werd beëdigd, wordt komende week het nieuwe parlement ingezworen.

''Daarmee komen alle nog uitstaande wetsvoorstellen te vervallen'', schrijft Rosenthal aan de Tweede Kamer in antwoord op schriftelijke vragen van D66-leider Alexander Pechtold.

Die had de minister opgeroepen zich in internationaal verband in te spannen om het wetsvoorstel te blokkeren.

Mensenrechten

Volgens de minister is het plan in strijd met de mensenrechten. De regering van Uganda heeft opnieuw aangegeven er ook niet achter te staan, aldus de minister.

''We hopen dat zij zich daar aan houden'', stelt hij. Het wetsvoorstel, dat in 2009 werd ingediend, is afkomstig van een parlementslid. Sindsdien hebben Nederland, de Europese Unie en andere landen herhaaldelijk hun ongenoegen erover geuit bij de autoriteiten van het land.

Zware vorm

Homoseksualiteit is al bij wet verboden in Uganda en kan in sommige gevallen worden bestraft met levenslang. Onder de nieuwe wetgeving zouden de rechten van homoseksuelen ernstig worden ingeperkt en kunnen mensen die zich schuldig maken aan een 'zware vorm' van homoseksualiteit zelfs de doodstraf krijgen.

Nederland steunt diverse organisaties in Uganda die zich met mensenrechten bezighouden en activisten bescherming bieden. Als de wet zou worden goedgekeurd door parlement en president, zou de financiële steun aan zulke organisaties strafbaar worden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie