Slob vindt oppositie voeren geen doel op zich

EDE - De ChristenUnie zal het kabinet-Rutte met een open houding blijven benaderen. ''Oppositie voeren is geen doel in zichzelf", aldus de nieuwe fractieleider van deze partij, Arie Slob, zaterdag op het ledencongres in Ede.

Hij wil "wel scherpe maar geen goedkope" oppositie bedrijven.

In de komende tijd zal de ChristenUnie meer aandacht geven aan het thema 'Minder overheid, meer samenleving', aldus Slob. ''Snoeien is onvermijdelijk, maar wel met als doel de samenleving als geheel door te laten groeien."

"Erken de kracht die in de samenleving zit. Leg waar dat kan meer taken en verantwoordelijkheden terug naar burgers, bedrijven en instellingen. Geen enkel misverstand: wie de steun van de overheid wel nodig heeft, voor korte of lange tijd, zal daarop in de toekomst ook moeten kunnen blijven rekenen."

Principieel verzet

De ChristenUnie moet de PVV bejegenen als elke andere partij waartegen zij zich principieel verzet. Met 146 stemmen voor en 112 stemmen tegen nam het ledencongres een motie aan, die was ingediend door de kieskring Maassluis en Elburg en ook overgenomen door het landelijk bestuur.

Het gebod van naastenliefde geldt ook de politieke tegenstanders, vindt de kieskring, en voorstellen moeten op hun merites worden beoordeeld, niet op degenen van wie ze komen. De kieskring vindt dat er weinig verschil is tussen de PVV, die moslims zou discrimineren, en D66, dat christenen niet al te serieus zou nemen.

Een voorstel om een publicatie uit te brengen waarin duidelijk de verschillen tussen de ChristenUnie en het CDA worden aangegeven, haalde het niet. Een motie om economie en werkgelegenheid als speerpunten op te nemen, kon wel op een bijna unanieme meerderheid rekenen.

Afscheid Rouvoet

Scheidend fractieleider van de ChristenUnie in de Tweede Kamer André Rouvoet keek zaterdag tevreden terug op hoe er altijd in zijn partij is gewerkt.''Het ging nooit om de vlag, altijd om de lading."

Rouvoet, die door zijn partij werd onderscheiden met de gouden speld van verdienste, zei ''vanuit zijn tenen'' dat de ChristenUnie een ''fantastische club'' is. ''Er is huiswerk te doen, er moet gebouwd en gewerkt worden, maar wat kunnen we blij zijn met deze partij."

Voor twijfel aan noodzaak of wortels is geen enkele grond, benadrukte Rouvoet. Hij veegde verder de vloer aan met de hokjes links en rechts. ''De zorg voor Gods schepping laat zich niet vangen in die simpele termen."

Rouvoet neemt nu meer tijd voor zijn gezin en dankte zijn vrouw Liesbeth publiekelijk voor de opofferingen die zij zich heeft getroost: ''Ik betwijfel of ik het zo lang met mij had uitgehouden."

Partijcongres ChristenUnie

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie