HILVERSUM - Staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken begrijpt dat mensen boos zijn over de situatie rond landen als Griekenland, die forse schulden hebben.

''Ik kan me die twijfel en groeiende kritiek goed voorstellen'', zei hij zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Maar politici zijn volgens de bewindsman geroepen ''een stap verder te zetten dan toe te geven aan die woede''.

Het klinkt misschien aantrekkelijk om te zeggen dat de Grieken het zelf moeten uitzoeken, dat ze hun eigen troep moeten opruimen. De tragiek is alleen dat alles met elkaar samenhangt en ''dat hun rommel helaas ook onze rommel is'', zei Knapen.

Als het in Griekenland misgaat, zal dat direct ook gevolgen voor Nederland hebben en moet de overheid bijvoorbeeld banken en pensioenfondsen helpen. ''Als het op een verkeerde manier afloopt, gaat het ons geld kosten.''

Voorkomen

Volgens Knapen is het heel moeilijk om precies te voorspellen wat de gevolgen zouden zijn als Griekenland failliet raakt. Het zou in elk geval zorgwekkend zijn en het is zaak dat te voorkomen, zei hij.

Zoals het er volgens de staatssecretaris nu naar uitziet, heeft Griekenland in de afgelopen twee maanden de vaart verloren uit de hervormingen die het land wil doorvoeren. Vooral het privatiseringsprogramma moet sneller worden uitgevoerd, meent Knapen.

Europees overleg

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) gaf vrijdag aan dat de Europese schuldencrisis in potentie vele malen ernstiger is dan de internationale kredietcrisis die ontstond na de val van de Amerikaanse bank LehmanBrothers in september 2008. Maandag en dinsdag is er weer Europees overleg over Griekenland in Brussel.

Nederland dreigt met het stopzetten van het volgende deel van de eerder aan Griekenland toegezegde leningen. De Jager eist nieuwe maatregelen van de Grieken die nog ''zwaarder en pijnlijker'' zijn dan het pakket aan hervormingen, bezuinigingen en privatiseringen dat de Griekse regering eerder indiende.