AMSTERDAM - PVV'er Machiel de Graaf is een van de oprichters van een omstreden bureau voor verslavingszorg in Den Haag. Verslaafden worden er behandeld met een geneesmiddel dat in Europa niet is toegelaten.

Het bedrijf komt onder die beperking uit door het middel elders te laten voorschrijven. Dat meldt NRC Handelsblad zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Het middel waarom het gaat is Tetlong-250, een geneesmiddel dat met injecties wordt toegediend.

Het Haagse bedrijf Expertcleanics, dat drugs- en alcoholverslaafden behandelt, laat het medicijn voorschrijven en verstrekken in Oekraïne.

Begeleiding

De Graaf, lijsttrekker voor de Eerste Kamer voor de PVV, zou zelf nauw betrokken zijn geweest bij de begeleiding van patiënten. Sinds hij is benoemd als lijsttrekker voor de senaat, is hij daarmee gestopt.

"Ik wil al mijn tijd vrijmaken voor de politiek. Daarnaast is het niet gezond een bedrijf te verbinden aan welke politieke partij dan ook."

Verslavingszorg

De aanstaande senator zou zich bovendien als PVV'er niet willen profileren met het onderwerp verslavingszorg. In die hoedanigheid is hij voorstander van een 'harde aanpak' van drugsverslaafden.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders zegt in een reactie op de hoogte te zijn van de eerdere activiteiten van De Graaf en maakt zich er niet druk om. "Het is volkomen legaal. Niks aan de hand dus. Jammer dat roddel- en achterklapblaadje NRC niks beters te doen heeft."