DEN HAAG - Premier Mark Rutte ''tast de fundamenten van het parlement aan'' met een gebrekkige verantwoording van het gevoerde kabinetsbeleid. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold vrijdag in NRC Handelsblad.

Pechtold reageert op de donderdag door premier Rutte gepubliceerde tussenstand van de zeventien kabinetshervormingen.

Dit overzicht staat samen met het financieel jaarverslag van het Rijk en de jaarverslagen van de ministeries op de agenda voor Verantwoordingsdag, het debat volgende week waarin het kabinet zich tegenover de Kamer verantwoordt over het gevoerde beleid.

Pechtold is teleurgesteld in het overzicht van zes kantjes over de voortgang van de kabinetshervormingen. ''Een rapportage van niets. Het is broddelwerk. Dit kabinet is toch van afspraak is afspraak? Waar blijven de feiten dan?''

Broddelwerk

Pechtold trok de afgelopen jaren in de oppositie samen met Rutte op tegen toenmalig premier Jan Peter Balkenende. "Ik zie Rutte nog staan in de Kamer. Vol hoon over de aanpak van Balkenende. Nu constateer ik dat hij zelf een nog groter rookgordijn optrekt", zegt hij in NRC.

Het vorige kabinet gaf met de kleuren groen, oranje en rood aan in hoeverre beleid op schema lag. "Die stoplichten waren misschien een beetje lachwekkend, maar het was in elk geval iets. Bij Rutte wordt helemaal niets verantwoord."

"Zelfs op de favoriete punten van dit kabinet, veiligheid en immigratie, is voortgang onduidelijk. Dan had ik nog meer aan die stoplichten van Balkenende. Op deze manier wordt de Kamer in de kou gezet.”