Revalidatiezorg voor ouderen uit de AWBZ

DEN HAAG - Revalidatiehulp voor ouderen die bijvoorbeeld hun heup hebben gebroken, valt vanaf 2013 niet meer onder de volksverzekering AWBZ. De geriatrische revalidatiezorg wordt dan geregeld via de eigen zorgverzekeraar.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

In het regeerakkoord van het minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV is afgesproken de revalidatiezorg voor ouderen uit de AWBZ te halen.

Dit moet zorgen voor een betere aansluiting met ziekenhuiszorg die onder de gewone zorgverzekering valt. Een oudere met een gebroken heup ligt immers eerst in het ziekenhuis voor revalidatie.

Niet optimaal

Ook zouden zorgverzekeraars de revalidatiezorg voor ouderen beter kunnen inkopen en maatwerk kunnen bieden. Nu is de revalidatiezorg voor ouderen ''niet optimaal''.

De patiënten van gemiddeld 80 jaar liggen geregeld te lang in het ziekenhuis of worden niet goed doorverwezen, terwijl een goede revalidatie voor ouderen van belang is om langer zelfstandig te kunnen wonen en maatschappelijk actief te blijven.

De overheveling moet vanaf 2015 jaarlijks 50 miljoen besparen. Vorig jaar bedroeg het AWBZ-budget voor revalidatie van ouderen in totaal 620 miljoen euro. Per jaar beginnen ongeveer 45.000 ouderen aan een revalidatietraject, dat gemiddeld 42 dagen duurt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie