Europese Commissie betwijfelt Deense plannen

BRUSSEL - Brussel maakt zich zorgen over de Deense plannen om grenscontroles in te voeren in de strijd tegen Oost-Europese criminelen.

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de unie, betwijfelt of het voorstel wel in lijn is met Europese wetgeving en andere Deense verplichtingen.

De commissie heeft onder meer problemen met het voorgestelde permanente en systematische karakter van de controles, stelde voorzitter José Manuel Barroso vrijdag. Brussel vreest verder dat het vrije verkeer van goederen wordt belemmerd.

Vraagtekens

Barroso nam vrijdagochtend telefonisch contact op met de Deense premier Lars Rasmussen. Ook in een brief aan de premier plaatst hij vraagtekens bij het voorstel om de controles aan de binnengrenzen te versterken. Hij sluit het nemen van ''alle noodzakelijke stappen'' niet uit als Denemarken niet voldoet aan diens verplichtingen.

De commissie reageert op de overeenkomst die de centrumrechtse minderheidsregering in Kopenhagen eerder deze week met haar gedoogpartner sloot. Brussel vreest dat de soepele werking van de gemeenschappelijke Europese markt wordt verstoord.

Schengenzone

Donderdag toonde onder anderen minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) zich tevreden met de Deense toezegging dat de plannen passen binnen de afspraken voor de zogenoemde Schengenzone voor vrij verkeer.

Een woordvoerder zei vrijdag dat Den Haag benieuwd is naar de conclusies van de commissie, maar er vooralsnog vanuit gaat dat wat de Denen zeggen klopt. De zegsman benadrukte dat Nederland vergelijkbare controles aan de grenzen heeft als de Denen willen.

Tip de redactie