Hoofdredacteuren hekelen wob-plan Donner

AMSTERDAM - Voorzitter van het Genootschap van hoofdredacteuren Pieter Sijpersma heeft stevige kritiek op het plan van minister Piet Hein Donner (CDA) van Binnenlandse Zaken om gebruik van de wet openbaarheid bestuur (wob) in te perken.

“Geheimhouding dient uitzondering te zijn in een democratie”, zegt Sijpersma vrijdag in de jaarrede van het Genootschap.

Donner zei in een toespraak op de Dag van de Persvrijheid op 3 mei dat openbaarheid van bestuur en persvrijheid volgens hem weinig met elkaar te maken hebben. De minister wil oneigenlijk gebruik van de wob door journalisten aanpakken en daarmee het ambtelijke apparaat ontlasten.

Volgens Sijpersma ziet Donner de Staat als “intrinsiek goed”. “In dat opzicht lijkt hij wereldvreemd”, aldus de voorzitter van het Genootschap en hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden. “Of hij is slecht geïnformeerd of te kort van memorie. Want de staat is niet neutraal of goed. Er zijn talloze voorbeelden van een onwillige overheid.”

Volgens Sijpersma ontkent de minister dat “er blunderende ambtenaren zijn of politici die verkeerde beslissingen nemen, dat er bedrog bestaat en dat er gewoon dingen misgaan”.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie