Kamermeerderheid wil Máxima als koningin

DEN HAAG - Een Kamermeerderheid van in ieder geval VVD, CDA, SP, D66, ChristenUnie en SGP vindt dat prinses Máxima gewoon koningin moet worden zodra haar man Willem-Alexander koning wordt.

PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren hadden er vrijdag in de GPD-bladen voor gepleit om Máxima niet automatisch koningin te laten worden. Dat zou niet van deze tijd zijn.

Maar de regeringspartijen VVD en CDA en de christelijke partijen ChristenUnie en SGP houden vast aan de traditie dat de vrouw van de koning koningin is. Andersom is dat niet het geval. Prins Claus bleef prins toen Beatrix koningin werd.

De SP en D66 vinden het geen zaak om principieel over te doen, maar sluiten zich aan bij het kamp dat Máxima koningin wil laten worden. ''Veel Nederlanders vinden het leuk dat Máxima koningin wordt en er is geen reden om te breken met de tradities'', aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Pechtold

Ook D66-leider Alexander Pechtold wil niet moeilijk doen. ''Een koning heeft een koningin, anders begrijpt mijn dochter het niet meer'', zei hij tegen de GPD.

De vrouwen van de koningen Willem I, II en III waren in de negentiende eeuw ook gewoon koningin, stelt Ronald van Raak. De mannen van de koninginnen Wilhelmina (prins Hendrik), Juliana (prins Bernhard) en Beatrix (prins Claus) bleven in de twintigste eeuw wel prins.

Overweging

Dat is voor PvdA en GroenLinks een overweging om ervoor te pleiten dat Máxima geen koningin zou worden. ''Gelijke behandeling, ongeacht sekse, staat bij ons voorop. Daaraan moet je geen concessies doen'', zei PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen in de GPD-bladen.

Ook GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent spreekt van een ''seksistisch, achterhaald systeem''.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie