'Bulgarije niet klaar voor Schengen'

SOFIA - Bulgarije is op de goede weg, maar het land is nog lang niet klaar voor toetreding tot het Verdrag van Schengen. Dit heeft staatssecretaris Ben Knapen (Europese Zaken) donderdag gezegd in Sofia.

Knapen bezocht onder meer de belangrijkste grensovergang tussen Bulgarije en Turkije, Kapitan Andreevo. Dit is het paradepaardje van de Bulgaarse grensbewaking.

Het gebied rondom Kapitan Andreevo wordt gecontroleerd met vaste en mobiele camera’s die 25 kilometer om zich heen kunnen kijken en die worden bediend vanuit de grenspost.

"We zien illegalen die de grens over willen al als ze nog in Turkije zijn'', zei de Bulgaarse onderminister van Binnenlandse Zaken Dimitar Georgiev.

De grenspost beschikt verder over scanners voor documenten en vrachtauto’s en alle verkeer wordt er gecontroleerd. Grenswachten uit verschillende Europese landen, waaronder Nederland, assisteren de Bulgaren.

Op orde

Het openen en bewaken van grenzen is volgens Knapen echter meer dan alleen technologie. ''Het gaat ons er ook om dat de hele juridische en bestuurlijke infrastructuur op orde is. Je kunt een mooie scanner hebben, maar als je de man die hem bedient gewoon kunt omkopen, schiet je er weinig mee op'', aldus Knapen.

Zolang dat niet is geregeld, kan Bulgarije volgens hem niet toetreden.

Roemenië

Woensdag was Knapen in Roemenië. Dat land wil zich ook aansluiten bij het Verdrag van Schengen, dat vrij verkeer van personen en goederen regelt. Maar ook de Roemenen zijn volgens de staatssecretaris nog niet zover, onder meer vanwege de trage hervorming van het juridische stelsel.

Knapen: ''We moeten erkennen dat dit dingen zijn die veel tijd kosten. Je kunt een wet wel veranderen, maar vervolgens moet dat in het hele systeem doordringen. Er is nu veel vastgelegd in goede voornemens, maar nu moet het verder gaan.''

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie