De Jager waarschuwt voor balans in ECB-bestuur

DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) uitte donderdag zorgen over de balans in het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) als het gaat om vertegenwoordiging van noordelijke en zuidelijke landen.

Dat deed De Jager in reactie op de mogelijke kandidatuur van de Italiaan Mario Draghi als ECB-president.

De minister zei dat het belangrijk is ''dat er balans is in het bestuur van de centrale bank. Daar hebben we nu wel zorgen over.'' Hij vindt het nog te vroeg om op de kandidatuur van Draghi zelf te reageren.

De Jager verwees met zijn opmerking naar de rol van de Portugees Vitor Constâncio. Die werd vorig jaar aangesteld als vicepresident van de ECB.

Met de aanstelling van Draghi als president zouden de twee hoogste posities door Zuid-Europeanen worden bezet.

Bestuurszetels

De totale verdeling van de bestuurszetels tussen noord en zuid verandert waarschijnlijk niet als Draghi wordt benoemd tot opvolger van de huidige president, de Fransman Jean-Claude Trichet.

De huidige Italiaanse bestuurder Lorenzo Bini Smaghi zou dan plaats moeten maken, naar verwachting voor een nieuwe bestuurder uit Frankrijk.

Naast Trichet, Constâncio en Bini Smaghi hebben de Spanjaard José Manuel González Páramo, de DuitserJürgen Stark en de Oostenrijkse Gertrude Tumpel-Gugerell zitting in het ECB-bestuur.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie