Deel kader ChristenUnie vindt partij te links

HILVERSUM - Bijna vier op de tien raadsleden en Statenleden van de ChristenUnie vinden dat de partij zich de afgelopen jaren te links heeft geprofileerd in het politieke debat.

Daarnaast vindt bijna de helft van de raads- en Statenleden dat de partij zich kritischer moet uitspreken over de islam. Dat blijkt uit onderzoek van de EO waaraan het EO-radioprogramma Dit is de dag donderdagmiddag aandacht besteedt.

Ruim 60 procent van de respondenten vindt dat Arie Slob, die de vertrokken André Rouvoet is opgevolgd als fractievoorzitter, de lijsttrekker moet zijn bij de volgende verkiezingen.

Anderen zien meer in het Kamerlid Joël Voordewind of in Gert-Jan Segers, directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie. Slob heeft vooral steun onder de oudere generatie; bij de jongeren ziet de helft hem zitten als lijsttrekker.

Minderheidskabinet

Iets meer dan 40 procent van de respondenten vindt dat de ChristenUnie het minderheidskabinet van VVD en CDA zo veel mogelijk moet steunen; 60 procent vindt juist van niet.

De ChristenUnie houdt zaterdag een partijcongres in Ede en neemt dan afscheid van partijleider en oud-vicepremier en oud-fractievoorzitter André Rouvoet. Op het congres zal ook worden gesproken over de vermeende linkse koers van de afgelopen jaren.

Compromissen

Volgens critici heeft de partij in de periode van regeringsdeelname te veel compromissen gesloten met CDA en PvdA en was het profiel niet meer christelijk-sociaal genoeg. Bij de aankondiging van zijn afscheid twee weken geleden erkende Rouvoet dat enigszins door te stellen ''dat we onderweg ook wat zijn kwijtgeraakt, waardoor de herkenning door onze achterban en de kiezers'' is afgenomen.

Voor het onderzoek benaderde de EO 347 raadsleden en 24 Statenleden van de ChristenUnie. 158 raadsleden en veertien Statenleden reageerden op de enquête.

Lees het interview dat NU.nl had met André Rouvoet

Lees meer over:
Tip de redactie