'Eensgezindheid NAVO nodig bij onrust in Midden-Oosten'

DEN HAAG - De NAVO moet een gemeenschappelijke visie ontwikkelen op de onrust in de Arabische wereld, zodat er een aanpak kan komen die door alle bondgenoten wordt gedragen.

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zou het voortouw moeten nemen bij zo'n ''weloverwogen strategie''.

Dat zei minister Hans Hillen van Defensie woensdag tijdens een lezing in Den Haag voor de Atlantische Commissie en de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap.

Eensgezindheid en vastberadenheid leiden volgens hem tot meer maatschappelijke steun en politieke wil.

Doorslaggevend

''Wat de NAVO onderneemt, moet doorslaggevend en gezaghebbend zijn. Zodat niet alleen de concrete daad maar ook de gemeenschappelijke vastberadenheid effect kan hebben.''

Zo'n visie kan bovendien ''politieke wispelturigheid'' voorkomen zodat bepaalde landen niet op eigen houtje gaan opereren.

Draagvlak

De minister wees erop dat draagvlak belangrijk is voor de aanpak van bijvoorbeeld de crisis in Libië, waar het regime van Kaddafi vecht tegen de eigen bevolking. Hillen constateert dat het draagvlak voor missies afkalft naarmate die langer duren.

In de huidige vluchtige wereld van sociale media, internet en YouTube, zijn snelle militaire successen volgens hem bepalend voor het draagvlak.

Militaire capaciteit

Door de onzekerheid en onrust wees Hillen nog op de noodzaak dat Nederland genoeg militaire capaciteit behoudt om te kunnen optreden in allerlei situaties die zich in de wereld kunnen voordoen.

De keuzes die zijn gemaakt om te bezuinigen, voorzien hierin volgens hem ook.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie