'Politie moet keuzes maken'

DEN HAAG - De politie moet duidelijker gaan kiezen welke zaken ze in de eerste plaats aan gaat pakken. Volgens regeringspartij CDA kan de politie veel strakker worden aangestuurd als er straks een nationale politie is.

Oppositiepartij PvdA vindt ook dat de politie moet kiezen, maar stelt tevens dat het kabinet te veel bezuinigt op veiligheid.

Beide partijen reageerden woensdag op het jaarbericht van het Openbaar Ministerie (OM). Daarin staat dat het OM vorig jaar 20.000 strafzaken minder voor de rechter heeft kunnen brengen.

CDA'er Coskun Çörüz noemt de cijfers zorgelijk. Hij maakt zich er vooral druk over dat agenten te veel bezig zijn met de veiligheid bij grote evenementen. Dit gaat volgens hem ten koste van het echte politiewerk.

Uitwerking

Zijn VVD-collega Jeanine Hennis-Plasschaert valt hem bij. Ze hoopt dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) snel met de uitwerking komt van het voornemen uit het regeerakkoord om organisatoren van grootschalige evenementen zelf voor de kosten van de beveiliging te laten opdraaien.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch zou graag zien dat de politie zich in de eerste plaats bezighoudt met criminaliteit die direct ingrijpt in het leven van burgers, zoals overvallen of straatroof.

Dat zou dan voorrang kunnen krijgen boven bijvoorbeeld verkeersovertredingen, al zegt Marcouch verkeersveiligheid ook van belang te vinden.

Een verkeerde keuze vindt hij de vijfhonderd dierenagenten die in zijn ogen ten koste gaan van ander politiewerk. Ook vindt hij dat er echt agenten bij moeten komen. Het kabinet bezuinigt volgens hem te veel op veiligheid.

Lees meer over:
Tip de redactie