Bijna helft Nederlanders tegen megastallen

DEN HAAG – Het aantal mensen dat negatief tegenover megastallen staat is groter dan het aantal dat hier positief tegenover staat.

Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is uitgevoerd. 49 procent zegt tegen megastallen te zijn of hier toe te neigen, tegen 42 procent die hier positief tegenover staat.

Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zegt niet te weten waar de weerstand vandaan komt. “Dit kan vele gronden hebben. Vrees voor dierziekten of de volksgezondheid, of misschien milieuschade.”

Ook gebrek aan kennis kan volgens hem een verklaring zijn voor het negatieve imago van de intensieve veehouderij. “Onbekend maakt onbemind”, stelt Bleker tegenover NU.nl.

Woensdag start de staatssecretaris een maatschappelijk debat, onder meer via een internetdialoog, waarbij hij burgers, organisaties, bedrijfsleven en wetenschap wil betrekken. “Door dit debat willen we onbekendheid bij mensen wegnemen, zodat er met een open vizier kan worden geoordeeld.”

Zo moet onder meer duidelijk worden wat de gevolgen zijn voor dierenwelzijn, milieu en volksgezondheid.

Geen mooi-weer-show

De staatssecretaris beklemtoont dat hij niet bezig is de geesten rijp te maken voor een intensievere veehouderij met meer megastallen. “De dialoog moet niet gevoerd worden vanuit een invalshoek. Het is geen mooi-weer-show voor de veehouderij.”

Uit het onderzoek bleek verder dat volgens veel mensen het aantal overheidsregels een reden zijn voor de schaalvergroting in de veehouderij. Bleker noemt dit een paradox.

“Er worden in het belang van de samenleving hogere eisen gesteld aan milieu en dierenwelzijn. Die eisen kosten geld, wat zorgt voor een intensivering van de veehouderij. Dat levert een dilemma op.”

Bleker wil nog niet vooruitlopen op beleidsplannen rondom megastallen. Hij wil in september de resultaten van het maatschappelijk onderzoek bekendmaken. In oktober volgen de eventuele beleidsplannen.

Lees meer over:
Tip de redactie