EU wil kantoor openen in Benghazi

STRAATSBURG - De EU is van plan een kantoor te openen in de Libische stad Benghazi. Dat moet hulp bieden aan de Nationale Overgangsraad, de verzetsbeweging tegen kolonel Muammar Kaddafi, die in Benghazi haar hoofdkwartier heeft.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft dat woensdag gezegd in het Europees Parlement in Straatsburg. Tot dusver heeft de EU de Nationale Overgangsraad nog niet officieel erkend, maar volgens Ashton is het wel een geloofwaardige gesprekspartner.

Ashton deed haar uitspraken tijdens een breed debat over haar beleid. Zij ligt in het Europarlement onder vuur omdat ze te weinig visie zou hebben en te weinig initiatief zou tonen. Ze zou te terughoudend reageren op de politieke ontwikkelingen in Noord-Afrika.

Kritiek

Ook woensdag kreeg ze weer kritiek. Vooral de liberale fractieleider Guy Verhofstadt toonde zich ontevreden.

Volgens hem is de financiële steun die de EU aan Egypte verleent, ''helemaal niets'' vergeleken met wat de Verenigde Staten doen. Ook de sancties die de EU tot dusver heeft afgekondigd tegen het regime in Syrië, vindt hij onvoldoende.

Ashton sprak tegen dat ze geen ambitie zou hebben. Zij wees erop dat de EU-lidstaten niet altijd op één lijn zitten. Haar plan om in Benghazi een EU-post te openen, krijgt overigens ruime steun in het Europarlement.

De EU-buitenlandchef kondigde aan nog te kijken naar uitbreiding van de sancties tegen Syrië. Haar plan om in Benghazi een EU-post te openen, krijgt overigens ruime steun in het Europarlement.

Te laat

GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini zei woensdag dat Ashton zich beter moet profileren. ''Ashton staat te vaak in de schaduw van individuele lidstaten. Ze reageert vaak te laat en maakt dan ook nog eens de verkeerde keuzes.''

Emine Bozkurt van de PvdA noemde de EU-sancties tegen Syrië ''te weinig en te laat''. Volgens Marietje Schaake van D66 is Ashton ''nog lang geen Europese Hillary Clinton'' en dient ze meer leiderschap te tonen.

Profiel Libië

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie