AMSTERDAM - Als in 2020 de pensioenleeftijd naar 66 jaar opschuift, verschuift de leeftijd waarop begonnen wordt met opbouwen van AOW naar 16 jaar. Nu bouwen Nederlanders nog AOW op vanaf hun 15e.

Dat blijkt uit het wetsvoorstel dat minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) vandaag aan de Tweede Kamer stuurt.

In vijftig jaar tijd bouwen mensen die in Nederland wonen of werken jaarlijks twee procent AOW op. Het kabinet vindt het niet wenselijk om aan deze systematiek te sleutelen.

Als mensen van 15 tot 66 jaar AOW zouden opbouwen, zou dat betekenen dat het moeilijker wordt om tot de volle honderd procent te komen. Daarom wil het kabinet de startleeftijd laten meeschuiven.

Gedoogakkoord

De verhoging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar is afgesproken in het gedoogakkoord tussen VVD, CDA en PVV. Daags voor Koninginnedag besloot het kabinet dat ook de aantrekkelijke fiscale voorwaarden van het aanvullend pensioen worden versoberd. Met beide maatregelen moet in totaal 2,7 miljard euro worden bespaard.

Eerder dinsdag werd bekend dat de Raad van State forse kritiek heeft op het wetsvoorstel Het belangrijkste adviesorgaan van de regering vindt een verhoging naar 66 jaar niet genoeg om de gevolgen van de vergrijzing op te vangen.

Minister Kamp vindt de verhoging naar 66 jaar een eerste stap. Hij wil met de sociale partners blijven praten over verdere verhoging, naar bijvoorbeeld 67 jaar.

Stroef

De onderhandelingen over het pensioenakkoord tussen werknemers en werkgevers verlopen stroef, mede door interne onenigheid binnen de vakbond FNV.

Als het akkoord mislukt, voorkomt het wetsvoorstel dat de bezuinigingsplannen van het kabinet averij oplopen. Indien nodig past Kamp zijn plannen aan zodra dat akkoord er is.