'Grenscontroles in EU allerlaatste redmiddel'

STRAATSBURG - Landen van de Europese Unie mogen alleen in uiterste noodzaak grenscontroles instellen in het Schengengebied.

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie heeft dat dinsdag gezegd in een debat in het Europees Parlement.

''Het is het allerlaatste redmiddel'', aldus Barroso in een toelichting op een voorstel dat de Europese Commissie vorige week heeft gepresenteerd. Daarin staat dat EU-landen bij een onverwacht grote toestroom van migranten hun grenzen tijdelijk mogen sluiten.

Een ruime meerderheid van het Europarlement waarschuwde dat het herinvoeren van grenscontroles in strijd is met de Europese geest. Het vrije verkeer tussen de lidstaten is een van de belangrijkste verworvenheden van de EU, vinden de meeste fracties. Als er te veel vluchtelingen de Europese Unie binnenkomen, moeten de buitengrenzen beter worden bewaakt, niet de binnengrenzen worden gesloten, betoogden ze.

Onrust

Het voorstel van de Europese Commissie om grenscontroles soms weer toe te staan, was het gevolg van de komst van grote groepen Noord-Afrikaanse migranten door de politieke onrust in dat gebied.

Zij arriveerden vooral via Italië in de EU, dat hen vervolgens probeerde door te sturen naar Frankrijk en andere EU-landen. Voorzitter Guy Verhofstadt van de liberale fractie in het Europarlement noemde het geruzie daarover ''rampzalig voor het imago van de EU''.

Tekortkomingen

Barroso onderstreepte dat de Europese Commissie niet aan het Schengenverdrag wil tornen, maar alleen ''de tekortkomingen in het systeem wil corrigeren, met respect voor de mensenrechten''. Van nieuw beleid is volgens hem geen sprake, want in noodgevallen mochten EU-landen al grenscontroles houden.

De EU-ministers voor Migratie bespreken het plan van de Europese Commissie donderdag.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie