'Drugsbezit en -gebruik op scholen neemt af'

DEN HAAG - Leerlingen in het voortgezet onderwijs bezitten steeds minder vaak drugs op school. Scholieren merken met name steeds minder vaak dat er in en om scholen drugs worden verkocht of gebruikt.

Dat schreef minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens recent onderzoek in opdracht van het ministerie geeft 3 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs aan vorig jaar drugs mee naar school te hebben genomen. Alhoewel dat percentage gelijk is aan het vorige onderzoek in 2008, spreekt Van Bijsterveldt over een ''algemene dalende trend'' als het gaat om gebruik, bezit en verkoop van drugs in het onderwijs.

Incidenten

De daling daarvan zit hem vooral in de constatering van incidenten. Zo gaf 13 procent van de leerlingen aan dat ze merkten dat er vorig jaar in of om school drugs werden verkocht. Twee jaar eerder was dat percentage nog 20 procent, tegenover 39 procent in 2006.

Daarnaast meldde zo'n 38 procent van de leerlingen dat ze vorig jaar wisten van drugsgebruik van medeleerlingen op school. In 2008 was dit percentage nog 44 procent. Nog weer twee jaar eerder was dat 68 procent.

Het aantal leerlingen dat wist dat klasgenoten drugs in bezit hadden, bleef met een percentage van 21 procent gelijk met twee jaar eerder. In 2006 was dat aantal 29 procent.

In het primair onderwijs komt drugsgebruik volgens het onderzoek nauwelijks voor.

Lees meer over:
Tip de redactie