DEN HAAG – De PvdA heeft begin vorig jaar het vierde kabinet-Balkenende opgeblazen om de leiderschapswissel mogelijk te maken. 

Dat stelt Gerda Verburg (CDA) in een interview met NU.nl. “Het was duidelijk dat er ruimte gemaakt moest worden voor Cohen”, aldus de oud-LNV-minister, die binnenkort de Tweede Kamer verlaat.

Ze noemde destijds de val van het kabinet al onverantwoord, mede gezien de economische crisis die aangepakt moest worden. In het vraaggesprek haalt ze fel uit naar de partij van Job Cohen (PvdA).

Volgens haar is het goed dat het CDA en de PvdA voorlopig even niet samen in een coalitie zitten. “We hebben geen goede ervaringen met regeren met de PvdA. Dat gaat heel ver terug.”

Verburg stelt verder dat het voor haar moeilijk was om minister te zijn in een coalitie met de PvdA. “Je wist nooit van tevoren hoe de PvdA ergens instond. Waar kun je dan op koersen?” Ze stelt dat de profilering door de PvdA ten opzichte van de Partij voor de Dieren hierbij een rol speelde.

Teleurstelling

Gerda Verburg was tussen 2007 en 2010 minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarna was er tot haar teleurstelling geen plek in het kabinet-Rutte en keerde ze terug in de Tweede Kamer. Eerder was ze al Kamerlid tussen 1998 en 2007, waaronder een aantal jaar als vicefractievoorzitter.

Per 1 juli begint ze als Nederlandse vertegenwoordiger bij de wereldvoedselorganisatie FAO. Ook wordt ze voorzitter van de Taskforce Landbouw en Voedselzekerheid bij de Verenigde Naties, vaste vertegenwoordiger bij het wereldvoedselprogramma (WFP) en voorzitter van het IFAD. Laatstgenoemde organisatie houdt zich bezig met de financiering van landbouwprojecten in ontwikkelingslanden.

Lees hier het interview met Gerda Verburg